понеділок, 16 березня 2015 р.


Навчання на відстані

Дяченко Анастасія Віталіївна,учитель природознавства та біології
Новостародубської ЗШ І - ІІІ ступенів Петрівської районної ради

         Дистанційна освіта – це сучасний , нестандартний  підхід у навчанні , який як я вважаю, має певні переваги .  Навчання такого роду сприяє розвитку індивідуалізму, самостійності , відповідальності. 

         Довільність у  часі , або не залежність від нього, допомагає більш глибше, серйозніше , навіть просто спокійно вивчати матеріал , працювати з інформацією , розвиває пізнавальний інтерес .
        Дистанційна  освіта дає можливість самонавчання , тобто уміння вчитися , розвиватися свідомо , відповідаючи за себе , а тому робить  цінними  успіхи , яких досяг сам.
Поки що навчання на відстані в Україні , знаходиться на початку свого шляху , робить перші кроки  до , сподіваюсь , кращого майбутнього і принесе свої плоди.
Головна  ціль такої  освіти – це розвиток  інтелектуальних , творчих , моральних здібностей особистості за допомогою вільного використання освітніх інформаційних джерел та  програм. В сучасній школі , в навчальному процесі ,  все більше і продуктивніше  використовуються інтерактивні технології , що в майбутньому послугують , а можливо вже цим займаються , головним інструментом для тих ,хто навчається дистанційно.
Дивлячись з іншого боку індивідуалізація дистанційного навчання позбавляє учня можливості поділитись враженнями з однолітками , поставити питання на яке одразу хочеться отримати відповідь , що є можливим при стаціонарному навчанні. В класному колективі існує конкуренція , яка стимулює одних учнів до навчання , а інших відчувати дискомфорт та пригнічення , не бажання вчитися. Дистанційне навчання робить шанси рівними . Але в такому випадку перед вчителем , що працює дистанційно, постають певні вимоги , яких треба дотримуватись , а саме :
-          встановити чіткий графік спілкування в режимі on-lіne і чітко його дотримуватися;
-         створити атмосферу психологічного комфорту;
-         намагатись оперативно відповідати на листи та безперечно бути відповідальним, на небайдужим. 
Також було б добре, якби система дистанційного навчання звертала увагу не тільки на провідні школи міст та районних центрів , а й прислухалася по особливостей звичайних , провінційних або звичайних  сільських шкіл , що також мають право на майбутнє.  
Я вважаю , що навчання на відстані є чудовою можливістю  для тих , хто мешкає на віддалених від навчальних закладів місць , чи має проблеми зі здоров’ям , або просто вважає , що так краще , зручніше . Тобто дистанційне навчання повинно бути однією з форм навчання не заперечуючи традиційне , очне навчання та даватися на вибір для  тих, хто навчається.
Підводячи підсумки  -  хочу сказати , що дистанційне навчання хоч і є сучасною формою навчального процесу , що  має 200-річну історію, пройшло випробування часом , -  є ефективним та надійним в освітньому просторі.

10 коментарів:

  1. Дистанційна освіта сьогодні на часі. Сільський учитель отримує можливість підвищувати свій фаховий рівень економлячи час, вибираючи бажаний напрям. Більшість, мабуть, чули про Дистанційну Академію. Тематика її вебінарів цікава і різноманітна. Проте рекомендую реєструватися, по можливості, на безкоштовні заняття. Адже 70 гр. за участь у вебінарі та отриманий сертифікат можуть значно обмежити можливості вчителя.

    ВідповістиВидалити
  2. Хотіла додати трохи гумору та не відразу вийшло. В тему сучасного навчання дорослих:
    "Можеш мене привітати, тепер твоя мама теж студентка!" - оголосила я своєму сину другокурснику.
    "Чудово, - відповів син, - знову навчишся писати ручкою, не все ж тобі по клавіатурі клацати!"
    І додам: даремних знань не буває. Хотіла б дізнатися про успіхи, перші кроки, здобуті колегами шляхом дистанційного навчання.

    ВідповістиВидалити
  3. Вважаємо статтю Анастасії Віталіївни своєчасною – піднята нею проблема є актуальною на сьогоднішньому етапі розвитку освітнього простору. Згадані проблеми впровадження та використання навчання на відстані є життєво необхідними для сьогодення. Дякуємо шановна колего за небайдужість до проблематики навчання на відстані.

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже актуальне питання дійсно дистанційне навчання повинно бути однією з форм навчання та даватися на вибір для тих, хто навчається.Дякую за матеріали!

    ВідповістиВидалити
  5. Дистанційне навчання-це актуально!!! Але потрібний швидкісний internet!

    ВідповістиВидалити
  6. Погоджуюся з Вами, що навчання на відстані є чудовою можливістю для тих , хто мешкає на віддалених від навчальних закладів місць , чи має проблеми зі здоров’ям , або просто вважає , що так краще , зручніше . Тобто дистанційне навчання повинно бути однією з форм навчання не заперечуючи традиційне , очне навчання та даватися на вибір для тих, хто навчається. Успіхів Вам!

    ВідповістиВидалити
  7. Стаття Анастасії Віталіївни дійсно є актуальною,адже дійсно навчання на відстані є чудовою можливістю для тих , хто мешкає на віддалених від навчальних закладів місць , чи має проблеми зі здоров’ям .І погоджуюсь з тим ,що для цього потрібний швидкісний internet!

    ВідповістиВидалити
  8. Погоджуюся з автором статті. Дистанційна освіта – це сучасний , нестандартний підхід у навчанні. Дистанційна освіта дає можливість самонавчання , тобто уміння вчитися , розвиватися свідомо , відповідаючи за себе , а тому робить цінними успіхи , яких досяг сам. Вона дає великі можливості для дітей,які за об*ктивних обставин не мають можливостей отримувати знання в навчальних закладах освіти.

    ВідповістиВидалити